13 Temmuz 2013 Cumartesi

Ruj Neyden Yapılır?

Ruj markaların ve yapılarına göre farklı maddeler ile üretilmektedir. Fakat rujların üretiminde ortak olan maddeler de bulunmaktadır. Hint yağı, sığırın sinir sistemi hücreleri, cochineal bu maddeler arasında yer almaktadır.
Rujun parlaması için ringa(parlayan balıkların pulları) kullanılmaktadır. Rujların yumuşatıcı özelliğe kavuşması için, E vitamini, jojoba yağı, papatya yağı, zerdeçal özü ve aloe vera gibi maddeler kullanılmaktadır.

Rujların ağırlığının büyük bir kısmı balmumu ve yağdan oluşmaktadır. Hint yağı dışında rujların imalatında; kakao yağı, bitkisel yağlar ve mineral yağları da kullanılabilmektedir. Balmumları içerisinden de yoğun olarak Carnauba balmumu kullanılmaktadır.
Ruj malzemelerinin imalatında kullanılan birçok malzeme eleştiri oklarının hedefi olmaktadır. Ruj üretiminde kullanılan hayvansal yağların bazılarının kansere ve zehirlenmelere yol açtığı iddiası ortaya atılmaktadır. Bu maddeler Amerika ve Avrupa Birliği tarafından yasaklanmış olmaktadır. Tartışma konusu olan maddelerin ülkemizdeki rujlarda kullanılması hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından bir bildirisi bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder