13 Temmuz 2013 Cumartesi

Para Neyden Yapılır?


Paranın hammaddesi nedir? Sürekli kullandığımız ve elden ele geçmesine rağmen normal kâğıda göre uzun süre deforme olmayan banknotlar nasıl olurda bu kadar dayanıklı olabiliyor.



Belli ki paranın içinde ona dayanıklılık kazandıran maddeler mevcut. Peki, paranın içindeki bu madde veya maddeler nelerdir?

Linter adı verilen ve sanayide tekstil hammaddesi olarak kullanılan bir madde, yüksek dayanıklılığa sahip olması nedeniyle paranın içerisine konuluyor. Bu madde pamuğun çekirdeğini kaplıyor ve kısa lifli parçalardan oluşuyor.

Pamuk hakkındaki görüşlerini paylaşan Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar; kamuoyunda sadece elyafıyla tekstil hammadesi, çekirdeğiyle de yağ hammaddesi olarak kullanıldığı bilinen pamuğun banknottan baruta, hayvan yeminden margarine kadar çok geniş bir kullanım alanının bulunduğuna işaret etti.



Pamuğun çekirdeğini kaplayan linter para yapımında kullanılıyor!

Linter değerli kağıtların yapımında kullanılıyor. Bunun en büyük nedeni linterin, yüksek dayanıklılık ve emme kapasitesine sahip olması gösteriliyor.

Abazdar sözlerine şöyle devam etti: "Linter, banknot yapımından gözlük çerçevesine, mobilyadan baruta kadar çok değişik alanlarda kullanılıyor. Her gün kullandığımız banknotların hammaddesi linterdir. Linterin içindeki selülöz miktarının çok yüksek olması dayanıklılığını ve emiciliğini artırıyor. Nemlendikçe dayanıklılığı kaybolmuyor." Dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder